Det började som en skakning på övre däck – Om kapitalismens och vänsterns kris

2009-05-27 Det började som en skakning på övre däck...Pockettidningen R intervjuar denna gång sparkade Volvoarbetare i Göteborg och vi tar tåget till Södertälje där Scanias försäljning av fordon gått i botten. Vi träffar feminister som varnar för att den offentliga sektorn också kan råka i kris, en kris som började som en skakning på övre däck, när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollapsade hösten 2008.

Världsekonomin är i djup kris. Massarbetslöshet breder ut sig, sociala strukturer faller sönder. Också i Sverige. Nästan varenda ekonomisk analytiker, från vänster till höger, är överens om
att det är så här marknadsekonomi fungerar. Det är upp och ner och stora svängningar som i omgångar ökar tillgångarna, i andra stunder helt gröper ur dem.

Det är inte bara kapitalismen som krisar, utan också vänsterkrafterna i vid mening. Vänstern försov sig. Yrvaket ser den sig nu omkring och undrar: hur kunde det gå så här illa? Även i denna akuta situation, när marknadsekonomins brutalitet syns så tydligt, kan man undra över exempelvis den svenska arbetarrörelsens handlingsförlamning. Den är förbluffande. Och inför framtiden saknas slagkraftiga politiska och ekonomiska alternativ. Blir det ingen vädring och syresättning, och sker inget radikalt, väntar sannolikt likvaka för vänstern.

Redaktör: Maria Hagström
Utgåva: 2009 Nr 1 Årgång 40
ISBN: 978-91-85563-12-8