Horor och herrar – vem tjänar och vem förlorar på prostitutionen?

1977-nr-4-horor-och-herrarHär skriver Stig Edling om hur en UD-tjänsteman, ”anställd av staten och betald med skattepengar”, fick i uppdrag att under kung Carl Gustafs PR-resa i USA våren 1976 ”skaffa kungen unga damer som var tillräckligt pålitliga att ta upp på rummet så sent på natten”. Sakligt och nyktert berättas om hur den unge kungen träffar prostituerade under ett pr-besök i USA strax före sitt giftermål med Silvia.

Dåvarande SÄPO-chefen Hans Holmér blev så orolig inför utgåvan att han beställde ett gripande av en storlangare så pressen skulle få något annat att skriva om. Av det blev nu inget ordningspolisen vägrade att utföra pr-gripanden åt SÄPO. Numret gavs ut och där blev ett liv och ett kiv under en vecka och så var det med det. Eller?

Tidningen Scoop återgav en del ur ”Horor och Herrar” i samband med affären med ”cigarettflickorna”. Och då tog det tydligen skruv igen ity att tidsandan hinner ikapp alla. För eller senare står de där ensamma och avklädda, möjligen flankerade av lakejer som uppskrämt och svettläppat muttrar att det här för det första inte är något att skriva om, för det andra inte är sant, för det tredje något som alla redan känner till.

Reporter: Stig Edling
Utgåva: 1977 Nr 4 Årgång 8
ISBN: 9151811634